Prasadam odaadással főzni

2023.10.13

Az étel mint energetikai szupsztancia

Miért mondunk asztali áldást, felajànlàst az ételre?
Mi az 5 elem energia, 3 kötőelem. 

Az étel, étkezés kicsit màsképp. 

Az ételek alapja legtöbb esetben feldolgozott növények, nem csak a vegetàriànus ételek tekintetében, ami preferált a védikus filozófia szerint. A gyömölcsök, zöldségek, fűszerek, melyek a magból kifakadva nőnek fel az öt energia elemet hordozzàk. A természetben fellelhető öt elem:
- tűz (nap)
- víz
-  levegő
- föld
- éter 

adja a növények táplálékàt. Isten megnyilvànulàsa, energiàja a növényekben. Ezek az energiák, alkotóelemek hozzák létre a növény szerkezetét, a földből kinyert àsvànyi anyagok, vitaminok àltal szupsztanciàt képezve az öt elemnek. 

Energetikai szinten mi emberek is ebből az öt elemből épülünk fel. Mindenki más arányban az ayurvédàban hasznàlt dósàknak megfelelően ( előző blogban olvashato)

Ezért fontos lenne, hogy tudatosan feldolgozott ételeket fogyasszunk. Elkészítés soràn is, tudatosan nyers zöltségeket fogyasszunk, ahol az eredeti  energia megtartott. Ereteti genon álomány. Emellett az indiai kultúrában a természet és az ember közötti harmónia megteremtésére is nagy hangsúlyt fektetnek az öt elem segítségével. 

Étkezés közben megköszöni és áldással fogyasztani az ételt. Energiàt veszünk magunkhoz ez által. 


3 guna: Az indiai filozófiában három minőségi állapot sorolunk fel: radzsa, tamasz, szattva melyek az anyagi világ jellemzőit írják le.
A szattva az igazságosság, a radzsa az aktivitás és a szenvedély, míg a tamasz a lustaság és a tudatlanság minőségét képvisel

Az emberre e három guna keveréke hat, ez befolyásolja gondolkodását és tetteinket. A különböző életszinteket is a gunák kölcsönhatása befolyásolja. Az anyagi köteléktől csakis a tiszta tudatállapot elérésével lehet megszabadulni
 1., szattva, a jóság kötőereje.
A harmónia, az egyensúly, az öröm és az intelligencia állapota. Akire ez jellemző, általában jámbor, vallásos, tiszta, igazságos, együtt érző, fegyelmezett és nyugodt. Pozitív képet alkot a világról, másokkal szemben segítőkész, adakozó. Egészséges életre törekszik,amelyek meghosszabítják az életet.  Testük rugalmas és erős, szatvikus ételeket fogyasztanak, főleg gabonafélét és hüvelyeseket, valamint friss gyümölcsöket és zöldségeket, lédúsak és zsírosak ( ghí, vaj, olajok)
A jóság miért kötőerő? Mert akire ez jellemző, az sokszor megelégszik azzal, hogy "jó emberként" él, a saját emberbaráti jelleme kielégíti, s nem törekszik a teljes lelki tudás és megvalósítás felé. Jó karmája következtében jó helyre születik, s elfelejti valódi lelki otthonát. Nem törekvő....
2., Azok a személyek, akiknél a radzsasz, a szenvedély kötőereje dominál, keveset pihennek, inkább túlvállalják magukat. A radzsasz erőteljesen köti az embereket munkájuk gyümölcséhez, mert élvezni akarják környezetüket. Intenzív érzelmek, nyugtalanság, vágyakozás, sokszor irigység, düh jellemző rájuk. Olyan tetteket részesítenek előnyben, amelyek rövidtávú örömmel vagy megkönnyebbüléssel járnak. Még akkor is, ha ezek hosszú távon károsak lehetnek. Ráadásul sokszor egészségtelen életmódot folytatnak, ez étkezésükben is megmutatkozik. Legtöbbször nagyon fűszeres, csípős, izgató hatású ételek, túl keserű, túl savanyú, száraz és égető ételek ( kávé, hagymafélék, csoki, túlzott só)
3., A tamasz a tudatlanság anyagi köteléke. Tompaságot, tisztátalanságot és tudatlanságot okoz. Akikre leginkább ez hat, azok elégedetlenek az életükkel, sokszor tapasztalják a letargia, a halogatás, a tehetetlenség és az alvás vonzerejét. A tudatlanság inaktivitáshoz, sőt romboláshoz vezethet. A lelki igazságok nem érdeklik őket, hajlamosak bűncselekményre is. A tamasztikus élelmiszerek egészségtelenek vagy tisztátlanok, nem az ahimsza, az erőszakmentesség jellemző rájuk. A prána áramlását lelasítják.  Ezek közé tartoznak a húsok és a finomított, kémiailag kezelt, feldolgozott élelmiszerek. Romlott, rodhadó ételek, tengeri herkentyűk is, túl sok , nehéz evés is. 


Régen szokás volt, hogy evés közben egyáltalán nem lehetett beszélni csak az ételre figyelni és àldàssal, örömmel tekinteni minden falatot.

Ha kettő vagy annál több ember jön össze egy asztalnál étkezés közben energia ter jön létre, az étkezés ez àltal kifejezetten egy szertartàs, energia csere is az asztali közösség. Ezért jelentősek a csalàdi baràti összejövetelek, nem csak az étkezés szerepe a fontos. A közeg és az elhangzottak még jelentőség teljesebbek, megnyílunk jobban egymásnak étkezés közben.