Mantrák

2023.11.09
Az ősi mantrák lényege, hogy mágikus erővel bírnak, amelyek képesek energiával, életerővel feltölteni az elmét és a lelket. Meditáció közben mondva vagy énekelve erősítik a tudatodat, kikapcsolnak, ellazítanak és onnantól kezdve bármire képes lehetsz! Elérheted vágyaidat, céljaidat, vagy pusztán a béke, a türelem és a szeretet állapotát.


A mantrák nyelve – miért működik akkor is, ha nem értjük?

A mantrák nyelve a szanszkrit, amit ma már senki nem használ élő nyelvként a bolygón, de 'matrica'-nak, vagyis 'anyanyelvnek' nevezik. Ehhez pedig mindannyian ugyanúgy kötődünk, olyan, mintha a sejtszintű nyelvünk lenne, egy kód, amit nagyon mély szinteken értünk meg. Valami olyat rezegtet meg bennünk, amit semmilyen más nyelv vagy hang nem képes. Ez egy univerzális, sejtszintű hangnyelv, amely egyesít bennünket, akármilyen is a hitrendszerünk, a nemzetiségünk, a vallásunk. Minden mantra fordítását is közöljük, de Deva és Miten szerint önmagukban a hangok elegendőek ahhoz, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek. 

A szándék ereje

Nagyon fontos a szándékunk ereje. Jó, ha a szándékunk erős, és belül erősen összpontosítunk, de valójában személy szerint az a hatás a legfontosabb, amit a mantra gyakorol ránk. Ez jelenti a mantra valódi jelentését minden egyes embernek, aki használja. Minden mantránál találtok egy "Belső fókusz" címen szereplő mondatot, ez nagy vonalakban lefedi az adott mantrához tartozó szándékot, de természetesen meg lehet fogalmazni egyéni szándékot is. A mantrák erejét az ismétlés, az odaadó gyakorlás megsokszorozza. Minél több örömet tudunk belevinni a gyakorlásunkba, annál több örömöt kapunk vissza. A mantrák olyanok, akár a barátok, segítségül hívhatjuk őket a szükség idejében és a stresszes időszakokban is.

Mantràzàs Malàval

A mostanában dúló erőteljes, forrongó energiák közepette egyre fontosabbá válik a belső nyugalmunk, belső középpontunk megtalálása és megtartása. Ehhez kiváló eszközül szolgálnak a malák vagy ima láncok, amelyek segítségével könnyen ismételhetjük a szent szövegeket, mantrákat anélkül, hogy a gondolataink elkalandoznának.

A mala tradicionálisan a hindu vallásos gyakorlatból származó eszköz, amelyet elsősorban a mantrák vagy istenségek neveinek számolására használnak. Persze ismételhetünk a mala segítségével megerősítéseket, pozitív mondatokat, rövid imákat, szavakat is tetszés szerint.

Egy szépen kialakított mala jó szolgálatot tesz az elme lecsendesítésére és kordában tartására. Az elkalandozásra hajlamos elmét leköti a számolás, így könnyebben benne tudunk maradni a gyakorlat során kialakuló magas rezgésben. 

 A guru szem a malán a nagyobb gyöngy, a megvilágosodást szimbolizálja, rajta pedig gyakran egy kúp alakú gyöngy található, amit sztúpának is hívnak. A guru szemet a számolás-mantrázás közben sosem lépjük át, hanem amikor idáig elértünk, megfordítjuk a malát, és visszafelé folytatjuk a számolást. Ez a gyakorlat arra utal, hogy amikor egy lélek eléri a megvilágosodást, nem olvad vissza az Egységbe, hanem visszatér a reinkarnáció folyamatába, hogy immár bódhiszattvaként minden lény szolgálatára legyen.

A mala 108 gyöngyből áll, összhangban azzal a gyakorlattal, hogy a hagyományos tanítások igen gyakran 108 ismétlést írnak elő egy-egy mantrához.

Az indiai szent szövegek szerint a testünkben 108 fő energiacsatorna található, amelyeket nadiknak hívnak. Amikor 108 alkalommal elismételünk egy mantrát, mind a 108 csatornát feltöltjük energiájával. A 108-as számok az alábbi minőségeket is jelképezik:

1 = önmagunk az egységen belül

0 = a végtelen lehetőségek mezőjében való élet

8 = megtapasztalni az életet a végtelenségen belül

A mantra legfontosabb "eleme": 

a csend 

A következő mantràk gyakorlàsa megnyitja a szívet. A szív rezgése emelkedik, tisztítja a szívcsakrát:

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu mantra

A mantra jelentése: "Az összes élőlény a földön boldog és szabad akar lenni, ezért a gondolataimmal, szavaimmal és tetteimmel azt kell cselekednem, hogy minden és mindenki boldog és szabad lehessen."

Ez a mantra arra emlékeztet, hogy a kapcsolatnak köztünk, és a többi élőlény között , gyümölcsözőnek és előnyösnek kell lennie mindenki számára, mert e nélkül nem tapasztalhatjuk meg az igazi boldogságot. Mikor imádkozunk, ne csak saját magunkra gondoljunk, hanem az egész mindenségre, az állatokra, növényekre is.

Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna, Krisna, Hare, Hare
Hare Ráma, Hare Ráma, Ráma, Ráma, Hare, Hare

A hagyomány úgy tartja, hogy a Hare Krishna mantra odaátról, a lelki világból szállt alá. 
Az univerzum legnagyobb mantrája".

Az ima odaadó zengésével felszabadulhatunk a világi gondokból, miközben örömteli pillanatokat élhetünk meg. Elsődleges célja az Istennel való kapcsolat újraélesztése és elmélyítése. Emellett számos hozadéka is van.

A mahámantra belső békét segítő energiája révén a lelki nyugalom elérésében is segít. Így közvetve sok betegség gyógyulására is pozitív hatással bír.

Széles elterjedése az ötszáz évvel ezelőtt élt Csaitanya Maháprabhunak, valamint az általa létrejött gaudíja vaisnava tradíciónak köszönhető.

A nyugati emberekkel elsősorban A.Cs. Bhaktivédánta Szvámí Prabhupád ismertette a mahámantrát.

Hare a Legfelsőbb szeretetenergiáját képviseli.
Krisna nevének jelentése: aki mindenkit vonz.
Ráma: aki örömöt okoz mindenkinek.

Krisna nem különbözik a nevétől, amikor Őt szólongatjuk, akkor közvetlenül a Legfelsőbbel kerülünk kapcsolatba. 

A mantra jelentése:

 Kedves Uram, kérlek, fogadj szolgálatodba. Kedves Uram, kérlek, tégy szereteted eszközévé. 

ÓM vezess engem a káprázatból és nemlétből az igazságba és a valóságba,
vezess engem a homályból a világosságba,
vezess engem a halálból a halhatatlanságba.
ÓM béke, béke, béke.

RA MA DA SA SA SE SO HUNG

Gyógyító mantra, jelentése:
RA – Nap, MA – Hold, DA – Föld,

 SA – Végtelen, SE – A végtelen egyetemessége, SO HUNG – Én te vagyok. A Ra Ma Da Sa szókapcsolat teremt gyógyulást a Földön, a Sa Se So Hung pedig a Világegyetemben.


Lokah Samastah Sukhino Bhavantu mantra

A mantra jelentése: "Az összes élőlény a földön boldog és szabad akar lenni, ezért a gondolataimmal, szavaimmal és tetteimmel azt kell cselekednem, hogy minden és mindenki boldog és szabad lehessen."

Ez a mantra arra emlékeztet, hogy a kapcsolatnak köztünk, és a többi élőlény között , gyümölcsözőnek és előnyösnek kell lennie mindenki számára, mert e nélkül nem tapasztalhatjuk meg az igazi boldogságot. Mikor imádkozunk, ne csak saját magunkra gondoljunk, hanem az egész mindenségre, az állatokra, növényekre is.