Pranayama

2023.11.09
A pránáyáma a légzés tudatos és szándékos irányítása és szabályozása (Prana lélegzetet jelent, az ayam azt jelenti, hogy irányítani, szabályozni). Minden lélegzetvétellel nemcsak oxigént szívunk be, hanem pránát is. A prána kozmikus energia, az Univerzumban lévő erő, amely létrehoz, megőriz és változtat. Ez az élet és a tudat alapvető eleme.

A prána tudatos vezetése a testben a vitalitás növekedését, a fizikai méregtelenítést és az immunitás javulását, valamint a belső béke, ellazulás és lelki tisztaság elérését eredményezi.
A mitológiában azt mondják, hogy az ember életének hosszát előre meghatározza a lélegzetvételek száma. Próbàld meg meghosszabbítani az életet a légzés lelassításával.

Jóga tiszta forrásából:

 Mi a prána?

A prána életerőt vagy élet levegőt jelent amely egy mindent betöltő kozmikus anyag, energia. Fő alkotó eleme az éter más néven Akàsa, amely egy fizikai elem. A prána magasrendű formái a mentális és a tudati energiahordozói. A prána tulajdonképpen az univerzális életerőt jelenti. A jóga hagyomány szerint a teremtés során az első anyagi elemek egyikeként nyilvánul meg és ez a másik négy durva fizikai elem föld, víz, tűz és levegő tulajdonságainak az alapja. A prána mindent áthat mindenben jelen van, így benne a levegőben a táplálékban a nap sugaraiban is 5 elemben megnyilvánul.

 A prána addig élteti az anyagi testet csupán addig aktív és áramló ameddig a lélek a testben jelen van. Vannak akik tiszta életvezetésüknek és lecsendesült gondolkodásuknak köszönhetően képesek érzékelni a finom fizikai világokat. Tapasztalni tudják az ebben az univerzális prána hálózatban rögzült információkat függetlenül attól hogy azok a múltra a jelenre vagy a jövőre vonatkoznak. Ez más szóval az akasa hálózat (krónika).

Az effajta úgynevezett misztikus tapasztalatok illetve képességekről Patandzsali jóga szútràiból olvashatunk. 

A prána fontos funkciója továbbá, hogy kapcsolatot tart az asztráltest és a durva anyagi test között, ez a magyarázata annak hogy a asztràl test( finom fizikai test) és más néven mentális test problémái előbb utóbb a durva fizikai test működésében is megnyilvánulnak. 

A prána áramlása:

A prána az asztráltest ( finom fizikai test) vitális csatornákban az úgynevezett nádik-ban áramlik.

A testben 72.000 nàdi talàlható. A legfontosabb a központi Szusumnà nàdi. A gerincoszlop mentén helyezkedik el valamint az Ida és a Pingala, amely a gerincoszlop jobb és bal oldalán található a durva test szimpatikus ideg gócpontjaiban. Az Ida és a Pingala nádi spirálisan körbeveszik a Szusumnà nándit. A három energia vezeték összesen hét helyen találkozik egymással, ahol a csomópontoknál energia tölcsért hoznak létre ezek a csakrák. 

A prána szabályzása légzéssel:

A megfelelően kivitelezett légzés eredménye többféle lehet. Egyrészt vitalizálja a testet hiszen minden egyes tudatosan szabályzott levegővétel nagy mennyiségű pránát úgynevezett kozmikus életerő energiát juttat a szervezetbe. Másrészt irányításunk alá vonhatjuk az elmét szabályozva működését és annak kicsapongásait. Szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer szabályozását és lecsendesítése is egyben. Nagyon fontos a helyes testtartás a fej a nyak és a hát egyenesvonalban tartása. Ennek megtartása szabályozza, hogy a pràna energia szabadon akadály nélkül áramolhasson a testben. Lehetőleg üres gyomorral kora reggel vagy este végezzük. Ha lehet tiszta friss levegőn, szabadban, behunyt szemmel, hogy ne kalandozzon el a figyelem. Befelé koncentráljunk.

                          🙏🤗🕉️❤️🧘